Middag med kompisar
Andreas och Fredrik kom över ikväll för ännu en söndagssoppa. Ikväll blev det en champinjonsoppa. Två tallrikar var och 6 matlådor blev det.
Här får ni receptet:
- 2 liter färska champinjoner (400 g)
- 1 finhackad gul lök
- 50 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 liter hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
- 1 dl vispgrädde
- Salt efter smak
- Skär svampen på längden i halvcentimeter tjocka skivor.
- Fräs svampen på medelgod värme i 10 minuter under omrörning.
- Strö över lökhacket och fortsätt fräs tills lökbitarna blivit genomskinliga.
- Strö över vetemjölet (eller hoppa över det om du vill ha en tunnare soppa). Låt fräsa en minut till.
- Häll på buljongen och låt sjuda i 20 minuter på svag värme under lock.
- Ta soppan från värmen. Blanda grädden och äggulan med 1 deciliter av soppan. Häll tillbaks detta i soppan. Tillsätt örten, kajennpeppar och citron. Värm soppan försiktigt och servera. Gärna med nybakat bröd.