Hemmadag!

Idag har vi haft ännu en hemmadag.

Hade länge tänkt se filmen Jägarna II men väntar man länge hinner den komma på TV innan jag har kommit till bion. :)

Jag har faktiskt gjort en sak, nämligen bakat.

01ae3acf4d194e679b771f51d4429d471bbfeb0ae3

01060dcaad08d10070bbffc868aea727d8677f66bc

01704a144c8bccd3a279d135e22bd5afa173abca1d  015bd322cc653e1045130ba0fa0d4fe07b394eeb19

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 210 g rumstempererat smör
  • 1.5 dl strösocker
  • smält smör till formarna
  • 45 st runda eller ovala, veckade formar
  • grädde, ev till servering
  • sylt eller färska bär, ev till servering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
3. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
4. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
5. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
6. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.