Flädersaft
Gissa vem som klev upp klockan 6 för att under diskretion plocka fläderblom. Jag.
Nu står saften i kylen i tre dagar och drar till sig innan jag ska hälla upp den på flaskor.
Ingredienser
30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra
Gör så här
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)