Idag har jag och mamma fixat i trädgården, handlat jord och bakat kaka och bjudit grannarna på.
- 150 g smör
- 2 ägg
- 180 g (2 dl) strösocker
- 2 tsk kardemummakärnor (malen kardemumma går också bra men det blir mer smak om man mortlar hela kärnor)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk salt
- 125 g mandelmassa
- 50 g (ca 1 dl) mandelmjöl
- 80 g (ca 1 1/2 dl) rismjöl
Topping
- 3 dl vispgrädde
- Florsocker
Gör så här
- Smält smöret och låt svalna.
- Rör ihop ägg och strösocker i en bunke.
- Mortla kardemummakärnorna och blanda ner i smeten tillsammans med vaniljsocker och salt.
- Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten.
- Tillsätt mandelmjöl och rismjöl och rör sist ner det smälta smöret. Blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Låt svalna och ställ helst kakan kallt i ett par timmar. Det går också utmärkt att baka den en dag i förväg.
- Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på kakan innan servering. Det som eventuellt blir över kan serveras bredvid kakan. Avsluta med att pudra över florsocker.



Lämna ett svar