Krattat & bakat

Idag har jag och mamma fixat i trädgården, handlat jord och bakat kaka och bjudit grannarna på.

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 180 g (2 dl) strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor (malen kardemumma går också bra men det blir mer smak om man mortlar hela kärnor)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 125 g mandelmassa
  • 50 g (ca 1 dl) mandelmjöl
  • 80 g (ca 1 1/2 dl) rismjöl

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • Florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Rör ihop ägg och strösocker i en bunke.
  3. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner i smeten tillsammans med vaniljsocker och salt.
  4. Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten.
  5. Tillsätt mandelmjöl och rismjöl och rör sist ner det smälta smöret. Blanda till en jämn smet.
  6. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Låt svalna och ställ helst kakan kallt i ett par timmar. Det går också utmärkt att baka den en dag i förväg.
  8. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på kakan innan servering. Det som eventuellt blir över kan serveras bredvid kakan. Avsluta med att pudra över florsocker.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *