Fin dag med många i familjen. Frukost i trädgården. Lunch på samma ställe. Mycket mys, slappa och hängande i trädgården på solsängen. Ikväll bad och promenad.
Ingredienser till Budapestbakelsen jag bakade
- 6 st äggvitor
- 3 dl strösocker
- 150 g hasselnötkärnor
- 0,75 dl potatismjöl
- Fyllning:
- 4 dl vispgrädde
- 350 g (2 burkar à 175 g) mandarinklyftor
- Garnering:
- 25 g mörk choklad
- Baka budapestrulle så här:
- Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.
- Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.
- Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.
- Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.
- Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet – nötmarängsmet.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30×40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.
- När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).
- (Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)
- Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.
- Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.
- Låt svalna helt under bakhandduk.
- Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.
- Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.
- Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.
- Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.
- Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och “skvätt” chokladen över budapestrullen.
- Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.
- Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.
Lämna ett svar