Jag vaknade upp till bild 1. Som om inte det var tillräckligt liksom!?
Jag hann börja trimma och fixa lite i trädgården innan våra gäster från Vaggeryd kom, Peter, Jessica och deras dotter Elsa och hennes kompis Viktoria. Senare kom även Ullis och Macke.
Efter första fikat gick kvinnorna, utom mamma, ut för att plocka svamp. Jag gick för ut för att trimma gräset vidare när jag hittar äpplen. Och jag kan inte kast bort äpplen som var fina så jag bestämde mig för att göra äppelmos och en äppelpaj. Mamma och pappa för fick hjälpa till. Det blev två sorters äppelmos. En med smak av kanel och en naturell. Jag halverade dock sockermängden. Jag är ju så söt ändå.
- 1 kg äpplen
- 1/2 dl vatten
63 dl socker
Gör så här
- Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev skadade partier och insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
- Koka upp på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.
- Kör äppelklyftorna till mos i matberedare. Fyll skålen till hälften och mixa i ett par omgångar så att moset inte rinner över.
- Häll upp i frysburkar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock. Förvara burkarna i frys. Där är mosets hållbarhet ca 1 år. Ta fram så mycket som går åt och låt tina i kylskåp. Mosets hållbarhet i kylskåp är begränsat till 1-2 veckor
Nu har gästerna åkt och det är bara familjen kvar. Att jag inte har nämnt brorsan beror på att han är i Bryssel med Elina över helgen.
Lämna ett svar